Pelletkorrels zijn kleine cilindervormige pellets die worden gemaakt van samengeperste biomassa, zoals houtsnippers, zaagsel, gras, stro of maïsstengels. Deze pellets worden gebruikt als brandstof voor pelletkachels en -boilers, en zijn een duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over pelletkorrels, van hun productie en gebruik tot hun voordelen en nadelen.

Wat zijn pelletkorrels?

Pelletkorrels zijn kleine cilindervormige korrels die worden gemaakt van samengeperste biomassa. Deze biomassa kan bestaan uit houtsnippers, zaagsel, gras, stro of maïsstengels. De pellets worden geproduceerd onder hoge druk en zonder toevoeging van bindmiddelen of chemicaliën. Hierdoor zijn ze een duurzame en milieuvriendelijke bron van energie.

Hoe worden pelletkorrels geproduceerd?

Pelletkorrels worden geproduceerd door de biomassa eerst te drogen en te malen tot kleine deeltjes. Vervolgens worden deze deeltjes onder hoge druk samengeperst tot kleine cilindervormige korrels. Dit proces vindt plaats in een pelletfabriek en vereist speciale machines en apparatuur.

Soorten pelletkorrels

Er zijn verschillende soorten pelletkorrels, die variëren op basis van de gebruikte biomassa. De meest voorkomende soorten zijn houtpellets, graspellets, strokorrels en maïs pellets.

Houtpellets

Houtpellets worden gemaakt van samengeperst houtafval, zoals zaagsel en houtsnippers. Ze zijn de meest gebruikte vorm van pelletkorrels en worden vaak gebruikt als brandstof voor pelletkachels en -boilers.

Graspellets

Graspellets worden gemaakt van gedroogd gras. Ze zijn minder populair dan houtpellets, maar worden steeds vaker gebruikt als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen.

Maïs pellets

Maïs pellets worden gemaakt van de stengels van maïsplanten. Ze zijn minder gebruikelijk dan houtpellets en graspellets, maar worden steeds meer gebruikt als alternatief voor fossiele brandstoffen.

Gebruik van pelletkorrels

Pelletkorrels worden gebruikt als brandstof voor verschillende toepassingen, zoals pelletkachels, pellet boilers en industriële toepassingen.

Pelletkachels

Pelletkachels zijn kachels die worden gevoed met pelletkorrels. Deze kachels hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele houtkachels, zoals hogere efficiëntie en minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Pellet boilers

Pellet boilers zijn boilers die worden gevoed met pelletkorrels. Deze boilers worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor fossiele brandstoffen, omdat ze duurzaam, efficiënt en gemakkelijk te onderhouden zijn.

Industriële toepassingen

Pelletkorrels worden ook gebruikt als brandstof voor industriële toepassingen, zoals het verwarmen van grote gebouwen en het opwekken van energie in energiecentrales.

Onderhoud

Pelletkachels en -boilers vereisen regelmatig onderhoud, zoals het reinigen van de brander en de ventilator, wat extra kosten en moeite met zich mee kan brengen.

Conclusie

Pelletkorrels zijn een duurzaam en kosteneffectief alternatief voor fossiele brandstoffen en worden steeds vaker gebruikt als brandstof voor pelletkachels, pellet boilers en industriële toepassingen. Hoewel er enkele nadelen zijn verbonden aan het gebruik van pelletkorrels, zoals opslagruimte, afhankelijkheid van externe leveranciers, hoge initiële kosten en onderhoud, wegen de voordelen op tegen de nadelen.
Als je pelletkorrels wilt kopen, kijk dan eens bij de Lange Ursem.

About Author

Marc Sulsters

Leave a Reply