Als je weleens door een Nederlandse stad hebt gelopen, ben je vast bekend met de vele straatnamen die je tegenkomt. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe deze straatnamen officieel geregistreerd en gecontroleerd worden? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp en geven we je antwoord op deze vraag.

Inleiding

Straatnamen zijn belangrijk voor het vinden van je weg in een stad of dorp. Daarnaast hebben ze vaak historische of culturele betekenis. Daarom is het belangrijk dat straatnamen correct worden vastgelegd en gecontroleerd. In Nederland is dit een taak van de gemeente.

Het Proces van Registratie

De registratie van straatnamen begint meestal bij de gemeente. Hier worden nieuwe straatnamen bedacht en vastgesteld. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er een nieuwe wijk wordt gebouwd. De gemeente moet ervoor zorgen dat de nieuwe straatnamen uniek zijn en niet lijken op bestaande straatnamen in de gemeente of regio.

 

De nieuwe straatnamen worden vervolgens ingeschreven in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Dit is een landelijke database waarin alle adressen in Nederland zijn opgenomen. Hierdoor is het voor verschillende instanties, zoals hulpdiensten en postbedrijven, makkelijker om de juiste adressen te vinden.

Controle van Straatnamen

Nadat de straatnamen zijn vastgelegd, is het belangrijk om te zorgen dat ze correct worden gebruikt. Dit gebeurt door middel van controle. Een van de manieren waarop dit gebeurt, is door middel van de straatnaam aanduiding. Dit is het bordje met de straatnaam dat aan een gebouw of lantaarnpaal is bevestigd.

 

De straatnaam aanduiding moet voldoen aan bepaalde eisen. Zo moet de naam goed leesbaar zijn en moet het bordje op de juiste plek zijn bevestigd. Daarnaast moet het bordje in lijn zijn met de officiƫle naam van de straat. Als er bijvoorbeeld een typefout is gemaakt op het bordje, kan dit leiden tot verwarring.

Handhaving van de Straatnamen

Als er problemen zijn met de straatnaam aanduiding of als er sprake is van onjuist gebruik van de straatnaam, kan de gemeente handhaven. Dit betekent dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de straatnaam correct wordt gebruikt.

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er een nieuw bordje wordt geplaatst of dat er boetes worden uitgedeeld aan mensen die de straatnaam verkeerd gebruiken. Het doel van handhaving is om ervoor te zorgen dat de straatnamen correct worden gebruikt en dat er geen verwarring ontstaat.

About Author

Marc Sulsters

Leave a Reply