Last van vocht in huis? 5 tips voor de behandeling

Tip 1: Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Ventileer regelmatig door ramen en deuren te openen, vooral tijdens het koken, douchen of drogen van was. Installeer ventilatiesystemen waar nodig.

Tip 2: Controleer de luchtvochtigheid in huis met een hygrometer en zorg ervoor dat deze niet te hoog is. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt best tussen de 40 – 60%.

Tip 3: Verbeter de isolatie van de woning om te voorkomen dat vochtige lucht van buiten naar binnen stromen. Je kan ook condensatievocht oplossen door goed te ventileren en isoleren. Door goede isolatie kan je condensatie op ramen te verminderen. Laat de eventuele lekkages of scheuren in het dak, de muren, ramen of deuren repareren door een specialist.

Tip 4: Schimmel kan ontstaan als gevolg van vochtproblemen. Verwijder schimmel zo snel mogelijk en voorkom dat het terugkomt door het probleem bij de bron aan te pakken.

Tip 5: Een ontvochtiger kan helpen om vocht uit de lucht te verwijderen. Plaats deze in een vochtige ruimte zoals de badkamer, keuken of kelder.

Waarom is het belangrijk om vochtproblemen in huis te behandelen?

Vocht in huis veroorzaakt schimmel- en vochtproblemen. Dat kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, allergie├źn, astma en andere gezondheidsproblemen. Hiernaast kan vocht het hele gebouw beschadigen denk maar aan rottend houtwerk, schimmelgroei op muren en plafonds, en verkleuring van behang en stucwerk. Een vochtig huis is ook moeilijker te verwarmen, waardoor er meer energie nodig is om het huis te verwarmen en dus hogere energierekeningen.

Ook onaangename geuren zoals de muffe geur van schimmel en vochtige kleding. Bovendien vermindert de waarde van het huis bij verkoop.

Het is daarom belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken om deze nadelen te voorkomen.

About Author

Marc Sulsters

Leave a Reply